Saunování aneb pohlazení pro tělo a duši

relax-cropPřežít 15 – 20 minut několikrát za sebou v docela malé místnůstce s teplotou kolem 100 stupňů může být pro někoho představa neslučitelná se životem. Pro saunové fandy je to jeden s nejkrásnějších okamžiků. Věřte tomu nebo ne, během této doby a takové teploty v sauně projde vaše tělo znovuzrozením...

 

Trocha té historie...

Saunování je s lidstvem spojeno již od nepaměti, takže pokud jste s tím ještě nezačali, je nejvyšší čas to změnit a vyzkoušet tuto naprosto báječnou a nezaměnitelnou formu relaxace :)
Příznivé účinky saunování jsou lidstvu totiž známy již od nepaměti. Sauny byly dost často stavěny na posvátných místech, sloužily k různým duchovním setkáním a meditacím. Historie skutečně sahá až do doby ledové. Bylo to poměrně jednoduché – do země se vyhloubila jáma, vložily se do ní horké kameny a otvor se zakryl zvířecí kůži a byla tu sauna. V historii se dále objevovaly sauny kouřové, které jsou dodnes opravdovou výzvou pro saunové nadšence, středověk přinesl sauny parní a dnes se můžeme setkat například s klasickou finskou saunou, saunou tropickou, bylinkovou, solnou nebo moderní infra saunu, jejíž red glass vám skvěle poslouží například při poruchách pohybového aparátu. No na výběr je toho v dnešní době poměrně dost.

Co se s námi děje v teplé náruči sauny?

Během báječné relaxace v horkém vzduchu sauny se během pár minut zvýší teplota lidského těla. Přirozeným jevem pak je, že se snaží tělo aktivně ochladit a naše srdce tak pumpuje větší množství krve, tím se zvyšuje tepová frekvence a stoupá krevní tlak. Pokožka celého těla růžoví a prokrvuje a začínáme se potit, podporujeme tak celý kardiovaskulární systém i pohybový aparát.

Pro koho je sauna vhodná a naopak?

Dá se říci, že zdravý člověk se saunování vůbec obávat nemusí. Ideálně by to však nemělo být po vydatném jídle či s kocovinou (nebo po prohýřené noci). Pobytu v horkém vzduchu by se naopak měli vyvarovat lidé trpící vysokým krevním tlakem, či s nemocnými játry a ledvinami. Do sauny by neměli chodit ani lidé se záněty, s kožními chorobami a těhotné ženy. Základním pravidlem je, že celý proces by měl být příjemný a měli bychom z něj mít dobrý pocit.

Proč je fajn saunu navštěvovat?

Do sauny bychom měli chodit ideálně pravidelně, minimálně 1x týdně, ne však častěji než 3x týdně. Obvykle je sauna navštěvována od jara do podzimu, ale saunoví nadšenci nedělají pauzy ani v létě.

  1. Proces saunování prokazatelně zlepšuje naši imunitu. Rozehřátí a následné ochlazení nastartuje v našem tělem biologické procesy, které nám dobře poslouží jako prevence nemocí horních cest dýchacích a podporuje tvorbu bílých krvinek, které v našem těle bojují proti virům a bakteriím.
  2. Dále příznivě působí při redukci váhy. Během pobytu v sauně se v těle snižuje hladina škodlivého cholesterolu. Po saunování je náš organismus tak nastartovaný, že spaluje kalorie ještě několik hodin poté. Je to skvělá detoxikace.
  3. Saunování dále pozitivně ovlivňuje naši pleť. Ta se díky intenzivnímu pocení dokonale vyčistí, odplaví se z ní bakterie a mikro, zlepší se její hydratace a vyživení.
  4. Proces saunování ocení i sportovci, kteří budou po pravidelném saunování podávat lepší výkony. Tedy ne hned po opuštění sauny, ale při sportu . Tělo si navykne na vyšší toleranci tepla a zlepší se hospodaření s energií během sportovního výkonu.
  5. No a samozřejmě velmi pozitivně ovlivní naši psychiku. Je prokázáno, že stoupající teplota těla zvyšuje hladinu serotoninu - nebo-li hormonu, který je odpovědný za pocity štěstí. Během saunování se dále v mozku vyplavují endorfiny, které způsobují dobrou náladu a tlumí bolest.

Zajímavost: Během průměrného klasického saunování složeného ze tří procedur vypotíme asi 0,5 l tekutin, nicméně se naše tělo zbaví tolika škodlivin, kolik vyprodukují naše ledviny za jeden celý den.

V příštím článku se budeme věnovat tématu jak si zvolit správnou saunu, aby nám v ní bylo fajn a splnila naše očekávání, jaká jsou pravidla při saunování aneb etický kodex saunování a jak je to se saunováním našich dětí.

Už jste se začali do sauny těšit?